Konsthantverk

Slät som Ranelids underarmar. Fläckarna beror på att putsbruket inte har torkat ännu. Men det förstod ni säkert.

Som vi har väntat. Murstocken i köket hade hunnit bli en surdeg. Den skulle ha varit murad redan i mars. Så hade vi blivit lovade. Under tiden byggde vi golv, spikade panel och satte upp masonit på väggarna. Men något kom emellan. Om det var sjukdom eller överbokning minns jag inte. Tiden flyttades framåt. En gång – och sedan en gång till. Vi misströstade och jag började leta på nätet efter sidor med rubriker som ”mura själv” eller ”putsning för dummies”. Men så damp ett brev ner i mejlkorgen förra veckan och en ny tid blev bokad. I måndags. Och nu går vi som på moln.

Ny stos, sotlucka och ventil. Men gamla bakugnsluckor.

Murar-Miche på Mur- & kakelhantverk i Värmland hade lyckats spetta in oss i en annars tajt jobbkalender och nu var han på väg. 80 liter vatten och ett eluttag var allt han behövde. Miche putsade murstocken, lagade hålet i rökkanalen och satte in två sotluckor och en stos för vedspisen – på en dag. Och jisses vad snyggt det blev. Den kantiga tegelhögen blev en mjuk… tegelhög. Hur hade han fått till det? Eftersom jag hunnit läsa några gör-det-själv artiklar frågade jag genom att själv svara.
– Du, den runda spiskransen har du murat med hjälp av en mall va?
Nä, svarade muraren och pekade på ett brukgrått, en meter långt, vattenpass som stod lutat mot väggen. Med den hade han på frihand, fråga mig inte hur, fått till alla mjuka övergångar. Respekt!
Det finns dåliga hantverkare som lämnar igenmurade rökkanaler efter sig och det finns proffs som gör murningen till en konstart. Miche tillhör definitivt det senare.
Nu ska vi låta putsen torka i två veckor. Sen målar vi hela smycket med Ovolins Carl Larsson-vita äggoljetempera.
Under tiden måste vi fixa en tjock plåt att ha som bänkskiva framför bakugnen och några järndistanser att ställa vedspisen på.
Sommaren ryckte hastigt framåt kändes det som.
/Micke


Här är murstocken vid vårt första besök i torpet och efter att vi knackat bort den gamla putsen.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket, murstock. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Konsthantverk

  1. Elisabeth skriver:

    Vacker som en dag! som min kära mor brukade säga.

  2. Riktigt, riktigt fint!!!

  3. Micke skriver:

    Elisabeth: Hon visste att uttrycka sig hon mor. Vi är väldigt nöjda. Snart får vi användning av Herberts baktips.

    Where the forest: Tänk att lite putsbruk kan förvandla en pizzavägg till ett smycke bara så där, ha ha.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s