Rundelns återkomst

Nu har den runda rabatten fått komma tillbaka till Berget. Men i version 2.0 fick det bli tegel i stället för skiffer som kantsten.

För tre år sen när vi var ”nytorpare” bestod tomten bara av träd, buskar och högt gräs. I den skogiga och vilda miljön såg man inte mycket av den gamla trädgårdens glans. Trots att vi spanade efter ursprungsväxter och rabattkanter.

Lokalproducerat tegel. Arnö tegelbruk startades 1876 och lades ner 1910.

Men ett spår av trädgård upptäckte vi tidigt. Varje gång vi gick över tomten, till eller ifrån entrén, snubblade vi över en liten kulle. Inte stor men irriterande mycket i vägen. Cirka fem meter rakt framför trappan hade marken en rund upphöjning. På ett lite onaturligt sätt. Efter ett tag tog vi oss en närmare titt och upptäckte skivor nedstuckna i marken som bildade en cirkel. De visade sig vara skifferplattor på högkant. En gammal rabatt alltså. Eller en rundel!

Tada! Den gröna spenaten är myskmalva omringad av karpaterklocka. Och en liten pinn-skulptur för att fylla ut tills blommorna har växt till sig.

Men 2009 hade vi fullt upp med insidan av stugan och orkade inte ta tag i utemiljön. För att inte skada barfotafötter grävde vi upp plattorna och la dem på hög bakom huset så länge.

Nu, tre år år senare, har vi tagit tag i kullen och försökt återställa den runda rabatten. Med en spade grävde vi efter konturerna av en cirkel som vi trodde oss se i gräsmattan, cirka en meter i diameter. Frågan var bara om vi skulle återanvända skifferplattorna som kant eller om vi skulle göra något annat. Skiffern ledde länge men efter en inventering på tomten hittade vi resterna av den gamla skorstenen som vi rev redan år ett. Gamla kantstötta, lite lätt brända, tegelstenar i prima skick! De som länge var tänkta att bli en utegrill. Nu bestämde vi oss för att de skulle de få nya uppgifter istället. På högkant, nedgrävda 2/3 i gräsmattan, var de lätta att få till en rund form med. Och med hjälp av gummiklubba hamnade de i någotsånär jämn höjd också.

En extra rolig detalj är att teglet som vi använt är bränt i grannbyn. På en av kortändarna är namnet Arnön tryckt. En plats som ligger bara ett tiotal kilometer från Berget. Idag finns inget kvar av den tegelproduktionen.

One down! Nästa projekt blir att bli av med den stora stenen som sticker upp ur gräsmattan och bildar en annan, mer orund, rundel bara några meter från vår nya. Dynamit, huggmejsel eller snigelmetoden? Det är frågan. Det blir ett senare, och mycket tyngre, projekt.

/Stina

Snälla E, en kollega till Micke och bloggföljare, har försett oss med blå iris. De kom i en banankartong och har blivit planterade norr om Milous röv. Nu är det bara att invänta blomningen. Tack E!

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i trädgård. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Rundelns återkomst

  1. Lavin skriver:

    Söt liten rundel till ert söta torp. Tur att det var skorstenstegel, kan tänka mig att det är lite mer hrdbränt som marktegel så att det står emot köldsprängning. jag ser i spåkulan att det stått en alba maxima vid husknuten 😉

  2. torpetberget skriver:

    Hmm, teglet har suttit på skorstenen över taknock så det vette tusan om det är så hårdbränt. Det lär vi nog märka i så fall. :S
    Alba maxima fick jag googla på först. Trädgårdsnovis som jag är. Den ser jättefin ut, en sån kanske man ska ha någonstans i trädgården. Tack för tipset!
    Men vid husväggen har vi redan en New Dawn-ros. Planteringen av den kan du läsa här https://torpetberget.wordpress.com/2011/06/04/en-ny-gryning/

    /Stina

  3. Lavin skriver:

    new dawn är en verklig favorit, den blir så vackert skräpig! men det kan aldrig bli för många rosor…austin-rosorna är en annan favorit, de är också helt utsökta, gammalt utseende men lång blomning. inte så härdiga norrut dock. kul att vänta på första blomningen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s