
Synonymer till ordet otjänligt är – olämpligt, skadligt, oanvändbart, obrukbart, oändamålsenligt, onyttigt…
Det ordet vill man inte se längst ner i en rapport från labbet man just lämnat in sina vattenprov till. Men så blev det. Vi betalade 2 000 spänn till ett företag som tackade och levererade ett utlåtande på tre sidor där alla möjliga och omöjliga tester var dokumenterade. Förekomster av aluminium, arsenik, bly, kadmium, krom, nickel – och uran. Siffrorna sa oss absolut ingenting. Men längst ner på sista sidan stod bedömningen: OTJÄNLIGT!
Och för säkerhets skull hade man skrivit med versaler som om de ville skrika till oss:
DRICKER NI DET HÄR SKITVATTNET KOMMER NI ATT DÖ!
Det var precis så det kändes.
Vi gjorde ett utökat test hos Alcontrol. Samlade vatten från kranen i köket i en mängd olika behållare, registrerade temperaturen, och skickade tillbaka alltsammans i den gröna folielådan som de kom i. Resultatet fick vi nu, två veckor senare, och det visar att vårt vatten innehåller alldeles för mycket bly (!) och att halten av koliforma bakterier är skyhög. Bly? Att vatten från en borrad brunn skulle innehålla bly har vi aldrig hört talas om. Om man inte använt marken runt huset som soptipp och grävt ner en mängd bilbatterier förstås. De koliforma bakterierna är lättare att förstå sig på. Det är den typen av bakterier som brukar uppstå om ytvatten har trängt ner i brunnen. Men röret som Jocke på Kristinehamns brunnsborrning borrade ner i urberget och tätade för bara två år sedan borde hålla ytvattnet borta. Så vad som är galet har vi ingen aning om.

En kylväska med två kylblock och ett tiotal plastburkar som skulle fyllas. Varje burk hade sin egen instruktion. Helfulla, halvfulla och en där det var absolut förbjudet att få med luft.
Vi ska kontakta borrföretaget och se vad de, eller han, har att säga. Några stora reningsanläggningar har vi inte plats för.
Men nu till den stora frågan – kommer vi att dö och lägga ner bloggen?
Det är lite osäkert. Jag har druckit av vattnet ända sedan brunnen blev borrad. Det har inte luktat, smakat illa, eller varit speciellt missfärgat. Om man frånser några få gånger. Och jag har inte sett några symtom på vare sig blyförgiftning eller diarré. Men mitt tillstånd ska kanske inte jag bedöma.
Stina har på senare tid börjat klaga på att jag glömmer att diska och att jag inte bäddar sängen som vi har bestämt.
Det kan vara en varningsignal.
/Micke
Detta att du ”glömmer att diska och inte bäddar sängen som bestämt” ser jag som allvarlig diagnos. Du är troligen den förste man som glömmer så …
Det finns bara en räddning, ni måste snabbt skaffa barn som kan ta över bloggen. MEN dagens barn dricker endast Coca Cola… är det bättre än urbergsvatten… 😉
Själv får jag mitt dricksvatten från Svampen i Örebro!!!
Stackare. Jag har varit i Örebro och fikat längst upp i Svampen och använt toaletten. Jag utgår ifrån att den på något sätt är sammankopplad med vattencisternen. ;o)
Inte så bra det där med bly i vattnet. Men det är först när du börjar gå upp oroväckande mycket i vikt som du har blivit blyförgiftad…..
Då är jag blyförgiftad! Skämt åsido, vatten som vi tänker dricka, eller ge till hunden, köper vi på butik nu för tiden.
Låt någon annan göra samma test efter att ni spolat rejält innan ni tar provet.
Detta låter fel
MvH
Hans
Vi tömde brunnen helt, en gång om dagen, i en hel vecka innan vi gjorde testet. Du är inte ensam om att tycka att det låter fel. Såg på pappret att det var stor felmarginal på just bly.
Kul att snubbla över er blogg när vi precis har blivit med torp! Har läst äldre inlägg och det är oerhört kul att se vad ni har gjort med torpet och vilken byggnadsvård ni har sysslat med! Mycket inspirerande!
Vad vattnet gäller så skulle jag gissa att merparten av alla män fått i sig en droppe eller två av ert vatten med tanke på symptomen 😉
Ha ha, du har nog rätt på den punkten. Kul att du gillar vad vi skriver. Vi brukar också roa oss med att läsa gamla blogginlägg och då sitter vi nästan och rodnar över vad vi gjort, eller ställt till med, ha ha. Stort lycka till med ert torp!
Hejsan,
jag har följt er blogg sen vi köpte vårt eget lilla torp för 2 år sedan men inte kommit mig för att kommentera tidigare.
Vi gjorde likadant vattenprov som er och fick också utlåtande ”otjänligt” dock utan höga blyhalter. Som tur är har vi en kompis som jobbar med vattenkvalitet på länsstyrelsen (dock i annat län än ”vårt”). Han kollade igenom protokollet, hummade lite och sa sedan att vi skulle pumpa ur brunnen, skrubba väggarna och ta bort de döda djur han misstänkte fanns där nere och skicka in ett nytt prov. Sagt och gjort…vi pumpade ur, ställde ner en stege och borstade väggarna med rotborste. Pumpen fick gå hela tiden…och nere på botten fanns ett lager sunk: döda möss, gamla kopparkärl och nåt slags lager mörkt slem. Vi öste ur det som gick och lät brunnen fyllas på nytt, skickade in nytt prov och fick tillbaka protokoll med perfekta värden på allt 🙂 Bly får man kanske inte bort på det viset och er brunn är väl ganska ny så gammalt sunk på botten kan man väl kanske inte hoppas på som bov i dramat men kanske kan det vara idé att leta upp någon som kan kolla på protokollet och ge lite vettigare mer utförlig information om vad värdena betyder och kan bero på. Vi var ganska uppgivna efter ”otjänligt”-stämpeln, nästan beredda att låsa torpet och sälja skiten på blocket.
Lycka till!
Åh, gud vad äckligt med ett lager döda djur i botten på brunnen. Vi har också en grävd brunn men den har vi inte använt till annat än att vattna blommor med. Brunnen som vi fått otjänlig är en nyborrad brunn på nästan 70 meter som vi lät anlägga för två år sedan. Så den borde vara helt fräsch – men är det tydligen inte. Tyvärr så har vi så mycket annat som vi håller på med nu så brunnproblemet skjuter vi framför oss. Vi kan ju använda vattnet till allt utom matlagning eller till att dricka.
Jag har hört skräckhistorier om folk som klättrat ner i grävda brunna och dött av syrebrist. Men ni klarade er tydligen. :o)
Hej. Vi har precis samma problem i vårt sommarhus på Österlen där vi nu som
pensionärer är större delen av året. Vi borrade en djup brunn för ca 5 år sedan och drack det fina goda vattnet som vi var så stolta över! Döm om vår förvåning då vi för två år sedan gjorde vattenanalys hos Alcontrol och fick då veta att vattnet är otjänligt pga den höga blyhalten. Vi började köpa vårt dricksvatten på flaska, jättetrist! Då våra barnbarn är hos oss hela sommarlovet blir det mycket
kånkande på flaskor. Surt eftersom vi kostade på den dyra borrningen.
Vi har frågat diverse vattenkännare i kommunen och på andra sätt men inte
fått något bra svar. En del svar var att ”det blir bättre så småningom”!! Pyttsan
så fel. Nu i början av augusti testade vi vattnet igen hos Alcontrol och blyvärdet är högre än för två år sedan och odrickbart!! Vad skall vi göra? Vi har letat efter något bra svar på nätet men inte hittat något! Hjäääälp!
Ulla
Hej Ulla! Vår förhoppning är att vattnet ska bli bättre ju mer vi använder det, men för dig blev det precis tvärtom. Oroväckande! Vi har ännu inte tagit något nytt vattenprov, men ska snart göra det.
En tröst (om än dyr sådan) är att det finns filter att köpa som rensar bort blyet. De billigaste jag hittat kallas björnfilter. Det borde funka. Vi har ont om plats och kan därför inte köpa de där stora filtren så björnfilter är nog enda alternativet – om vattnet inte visar sig vara bra vid nästa provtagning förstås. 🙂
Stina