Kakelugnen och en liten guide

Jag la upp tre bilder på kakelugnen och några minuter senare fick jag svar.

Jag la upp tre bilder på kakelugnen och några minuter senare fick jag svar.

I rummet på bottenvåningen står en kakelugn. Ett riktigt smycke och en av anledningarna till att vi köpte torpet 2009.

Men tyvärr vi vet ingenting om ålder, härkomst och så vidare. Trist, men i hopp om att få reda på mer gick jag med i en Facebookgrupp för kakelugnsintresserade. Jag postade några bilder på eldstaden och frågade om någon i gruppen visste något om den.

Det tog två minuter, sen fick jag svar. “Det är en Uppsala-Ekeby”, svarade kakelugnsmuraren Oskar. Han hade nyligen satt upp en rund kakelugn med i princip i samma mönster som den vi har.

Man kan ha många åsikter om sociala medier, men i bland är dem riktigt bra.

Det är alltså en Uppsala-Ekeby som pryder vårt rum. Dekoren, blommor i tydlig jugendstil, avslöjar att kaklet är från tidigt 1900-tal, förmodligen 1910-1920. 

Den värmer gott under ruggiga höst- och vinterdagar. Många gäster har undrat varför vi inte matar den med ved hela tiden när vi eldar. Men en kakelugn funkar inte som en modern braskamin. Eldar man för hårt riskerar den att spricka.

Så för upplysnings skull har jag gjort en liten eldningsguide:

  • Stäng ventilationen och öppna spjället helt.
  • Lägg lite tidniningspapper i botten och stickor ovanpå. På det lägger jag veden, cirka 5-7 vedklabbar. Jag använder en eldhund som jag lutar klabbarna mot så att det blir lite luftigt. I bland sticker jag in en stearinljusstump mellan veden också.
  • Tänd pappret och ljusstumpen.
  • Stäng luckorna och öppna dragluckorna. Nu ska det nästan dåna i kakelugnen av draget som uppstår. Låt det brinna i cirka fem minuter tills man hör att elden tagit sig ordentligt.
  • Stäng dragluckorna och dra igen spjället till hälften ungefär. Står spjället full öppet så tappar man mycket värme. 
  • Men det gäller att använda näsan! Lukta ovanför luckorna, känner du röklukt har du dragit igen spjället för mycket.
  • Låt elden brinna ut, när det bara är glöd och inga blå lågor, stänger man spjället helt och öppnar ventilationen igen.
  • Nu är kakelugnen varm i cirka tolv timmar. Det räcker alltså gott med två brasor per dygn.

Christina

fssdfsdf

Sotaren var förundrad över vilket bra skick det var på kakelugnen. Trots sina 100 år på nacken. Ventilen ska vara stängd när man eldar. Annars ska den vara öppen eftersom den då fungerar som ventilation. Jag laddar med papper och stickor för att sedan lägga på 4-5 vedklabbar.

Annons

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, inomhus och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s