Höstpyssel

Vi hamnade på en bymarknad och fyndade två korgar med mun. En för potatis och en för lök. Båda för 150 kronor. Hur coola var inte de!?

Vi hamnade på en bymarknad och fyndade två korgar med underbett. En för potatis och en för lök. Båda för 150 kronor. Hur coola var inte de?

Utan att vi anade det kom plötsligt hösten. Kantarellerna försvann bland alla gula löv och grässtråna fick kristallkrispiga kanter. För bara några veckor sedan var vi ute och åkte båt med min syster och hennes familj. Nu är det frost och vi skrapar bilrutor på morgnarna. Morr.

Pelargoner i lerkrukor byttes mot ljung i frostsäkra krukor.

Pelargoner i lerkrukor byttes mot ljung i frostsäkra kärl.

Men vi ska inte deppa för det! Nu är tiden här då vi äntligen kan börja elda i kakelugnen och laga mat på vedspisen utan att behöva svettas. Och vi njuter av de färgsprakande skiftningarna i trädgården. Det var därför det blev en städdag i helgen. Vi plockade bort dahliorna för vinterförvaring och rensade blomlådorna under fönstren. Där det nyss var million bells blev det nu ljung, silverek och vitmossa. Växter som är tåliga mot frost. Vi mumsade också i oss av det enda (!) äpplet som vår Sävstholmapel lyckades pressa fram. Det smakade – äpple. Micke tyckte att det var lite för mjöligt och började genast planera för nästa träd. Ett som förutom att vara saftigt också ska vilja ”para” sig med Sävsta-trädet som vi redan har. Men jag antar att orsaken är att vi helt enkelt har lata insekter som inte orkar flyga några längre sträckor för att pollinera. Så ett nytt träd, bara några meter bort, kanske löser problemet.

Go bumblebee go!

/Stina

järngrytaoblomlåda

Nu har vi höstpyntat trädgården.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i trädgård. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Höstpyssel

  1. Mitt Egnahem skriver:

    Coola korgar! Härligt att kunna skörda från egen jord! Höstmys på torpet helt enkelt… Ni har verkligen fått till Ert fina hus! Trevlig helg önskar värmländska Mitt Egnahem

  2. Pingback: Årsrapport | Torpet Berget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s