
Pedagogiskt upplägg. Från fyra naturstenar till ett komplett badrum för långa sköna duschstunder. Om man inte är en vekling förstås.
När folk tänker på badrum ser de glasblock, helkaklade ytor och golvvärme framför sig. Inte vi. Vårt nya badrum har naturell air
condition, full insyn och är matad med vatten från underjorden. För när vi äntligen fick eget vatten kände vi att dasset behövde kompletteras med en utedusch. Det skulle medföra att vi kan stanna längre i torpet varje gång vi är där. För vi har alltid åkt hem till sta´n var tredje dag för att kunna tvätta oss grundligt.
Uteduschen byggde vi bakom huset eftersom vi hade bestämt oss för att använda material som vi hade över och räknade med att det skulle bli ett skambygge. Men det var då det.
Innan vi startade inventerade vi alla presenningar runt huset. En del brädor hade legat i vatten och fick kasseras. Men mycket var prima vara. Ramen skruvade vi ihop av kaprester från köksgolvets syllar. Brädorna till fronten, taket och hörnen tog vi från brädhögen vi fick av svärföräldrarnas bekanta T och GB. Väggarna och dörren gjorde vi av överbliven råspont från takbygget på verandan. Resten fick vi köpa på brägår´n. Brun trall till golvet (eftersom Stina vägrar att stå på grön trall), svart takplåt, gångjärn till dörren och en trädgårdsdusch från Gardena. Allt som allt gick det på 1200 kronor. Vilket bara var en femtedel av vad dassbygget gick på. Snickrandet tog två dagar. Och resultatet – blev oväntat bra! För att vara ett bygge utan ritningar och där lösningarna fick födas ur det material vi hade hittat.
Nu ligger en 20 meter lång trädgårdsslang på gräsmattan i ett tröstlöst försök att få lite soluppvärmd varmvatten i munstycket. Men det går – sådär. Eftersom solen envisas med att bara göra korta gästspel den här sommaren. Duschandet här därför blivit till ett mandomsprov än så länge. Även för Stina. För borrhålet är djupt. Och jäkligt kallt.
/Micke
Mycket fnt, tänk vad vatten ur underjorden för med sig… Och jag håller med Stina, bruna brädor annars kan det vara! 😉
Och jag håller med er båda. Även om både den bruna och den gröna trallen blir lika gråa om några år.
Men under tiden… under tiden är den bruna snyggare!! 😀
Ett par liter kokt vatten från en gryta blandat i en hink med kallt samt en tillbringare att hälla med fungerar annars utmärkt till tvagning! Välbeprövad metod i det Ornsteinska hemmet under perioden när vi fyllde olja i vår panna med dunk, i väntan på ny panna. Oljan tog oftast slut lagom tills vi var 4 som skulle duscha på morgonen…
Snyggt duschrum ni fått, glömde jag säga!
Ha ha, det låter som er familj tar steget tillbaka till 1800-talet ibland, ha ha. Antar att det kunde ta några timmar innan alla var i säng. Hoppas den nya pannan fungerar bättre. 🙂
Jättepraktiskt! Hur bra går det inte med utedusch med insynsskydd. Finfint.
Jäpp! Nu undrar vi bara hur den kommer att fungera till vintern, ha ha. 😉
Väldigt, väldigt fint!
Tack, Sara!
Varför inte lägga en (mörk)tunna på taket där vattnet kan ligga och i alla fall bli lite ljummet? Vi hade en sådan utedusch när jag var liten (med tunnan på jordkällaren och självtryck ner till själva duschkabinen som var en syrenberså…
En syrenberså som dusch! Det var en ovanlig, men fin, lösning! Hoppas syrenen var tät bara så man fick duscha ifred, ha ha. Vi har funderat på att köpa extra mycket slang och lägga den i cirklar på det svarta plåttaket vi har på tillbyggnaden. Det skulle ge samma effekt. Men som sagt; båda lösningarna kräver sol och lite mer värme än vad vi har haft än så länge.
Niclas har under en av bilderna kommenterat att strävan på dörren möjligen kan sitta fel. Vilket han har fullständigt rätt i. Även om alla förstå-sig-påare inte är helt överens. Men vi har gjort en pudel och förklarat vad vi gjorde för fel och att vi borde ha berättat det i texten. Om ni inte orkar klicka er fram själva kan ni läsa kommentaren och svaret här:
https://torpetberget.wordpress.com/2012/08/01/utedusch/utedusch-trebilder-small/
Pingback: Årsredovisning « Torpet Berget