Utedusch!

Pedagogiskt upplägg. Från fyra naturstenar till ett komplett badrum för långa sköna duschstunder. Om man inte är en vekling förstås.

När folk tänker på badrum ser de glasblock, helkaklade ytor och golvvärme framför sig. Inte vi. Vårt nya badrum har naturell air

Egentligen är det bara en inbyggd trädgårdsdusch. Men ändå…

condition, full insyn och är matad med vatten från underjorden. För när vi äntligen fick eget vatten kände vi att dasset behövde kompletteras med en utedusch. Det skulle medföra att vi kan stanna längre i torpet varje gång vi är där. För vi har alltid åkt hem till sta´n var tredje dag för att kunna tvätta oss grundligt.

Uteduschen byggde vi bakom huset eftersom vi hade bestämt oss för att använda material som vi hade över och räknade med att det skulle bli ett skambygge. Men det var då det.

Innan vi startade inventerade vi alla presenningar runt huset. En del brädor hade legat i vatten och fick kasseras. Men mycket var prima vara. Ramen skruvade vi ihop av kaprester från köksgolvets syllar. Brädorna till fronten, taket och hörnen tog vi från brädhögen vi fick av svärföräldrarnas bekanta T och GB. Väggarna och dörren gjorde vi av överbliven råspont från takbygget på verandan. Resten fick vi köpa på brägår´n. Brun trall till golvet (eftersom Stina vägrar att stå på grön trall), svart takplåt, gångjärn till dörren och en trädgårdsdusch från Gardena. Allt som allt gick det på 1200 kronor. Vilket bara var en femtedel av vad dassbygget gick på. Snickrandet tog två dagar. Och resultatet – blev oväntat bra! För att vara ett bygge utan ritningar och där lösningarna fick födas ur det material vi hade hittat.

Nu ligger en 20 meter lång trädgårdsslang på gräsmattan i ett tröstlöst försök att få lite soluppvärmd varmvatten i munstycket. Men det går – sådär. Eftersom solen envisas med att bara göra korta gästspel den här sommaren. Duschandet här därför blivit till ett mandomsprov än så länge. Även för Stina. För borrhålet är djupt. Och jäkligt kallt.

/Micke

Tänk att lite ljus Falu rödfärg kan förvandla några bortglömda brädor till konst.

Annons

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, exteriör, trädgård, vatten. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Utedusch!

 1. Sophie skriver:

  Mycket fnt, tänk vad vatten ur underjorden för med sig… Och jag håller med Stina, bruna brädor annars kan det vara! 😉

 2. Elisabeth skriver:

  Ett par liter kokt vatten från en gryta blandat i en hink med kallt samt en tillbringare att hälla med fungerar annars utmärkt till tvagning! Välbeprövad metod i det Ornsteinska hemmet under perioden när vi fyllde olja i vår panna med dunk, i väntan på ny panna. Oljan tog oftast slut lagom tills vi var 4 som skulle duscha på morgonen…

 3. Elisabeth skriver:

  Snyggt duschrum ni fått, glömde jag säga!

  • torpetberget skriver:

   Ha ha, det låter som er familj tar steget tillbaka till 1800-talet ibland, ha ha. Antar att det kunde ta några timmar innan alla var i säng. Hoppas den nya pannan fungerar bättre. 🙂

 4. MrsUniversum skriver:

  Jättepraktiskt! Hur bra går det inte med utedusch med insynsskydd. Finfint.

 5. sara skriver:

  Väldigt, väldigt fint!

 6. Anna skriver:

  Varför inte lägga en (mörk)tunna på taket där vattnet kan ligga och i alla fall bli lite ljummet? Vi hade en sådan utedusch när jag var liten (med tunnan på jordkällaren och självtryck ner till själva duschkabinen som var en syrenberså…

  • torpetberget skriver:

   En syrenberså som dusch! Det var en ovanlig, men fin, lösning! Hoppas syrenen var tät bara så man fick duscha ifred, ha ha. Vi har funderat på att köpa extra mycket slang och lägga den i cirklar på det svarta plåttaket vi har på tillbyggnaden. Det skulle ge samma effekt. Men som sagt; båda lösningarna kräver sol och lite mer värme än vad vi har haft än så länge.

 7. torpetberget skriver:

  Niclas har under en av bilderna kommenterat att strävan på dörren möjligen kan sitta fel. Vilket han har fullständigt rätt i. Även om alla förstå-sig-påare inte är helt överens. Men vi har gjort en pudel och förklarat vad vi gjorde för fel och att vi borde ha berättat det i texten. Om ni inte orkar klicka er fram själva kan ni läsa kommentaren och svaret här:
  https://torpetberget.wordpress.com/2012/08/01/utedusch/utedusch-trebilder-small/

 8. Pingback: Årsredovisning « Torpet Berget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s