Rökkanal

Längst upp syns det halvöppna spjället med cementklumpen till höger.

När sotar’n provtryckte skorstenen i våras klagade han på att det var dåligt drag i pipan som gick från vedspisen. Vi misstänkte att murbruk hade trillat ned när murare nummer ett byggde den nya skorstenen förra hösten. Eftersom det är omöjligt att se något uppifrån testade vi att ta några bilder in i den sotiga kanalen från köket. Förbi den 90 graders böj som gör att vi inte kan se något med blotta ögat. Med kameran i ena handen och armen inkörd så långt det gick i spiskanalen tryckte jag av kameran flera gånger på måfå. Jag kände mig som en inseminator på ett stuteri någonstans. Men det fungerade! Bilderna visade det vi misstänkte. En mindre cementklump satt i vägen för spjället. Men – över den satt även en stor ”cementkaka” som verkade täppa till hela rökkanalen. Hur hade det gått till? På bilderna ser man att det bara finns en liten liten öppning i ena hörnet. Det skulle aldrig räcka som andningshål åt en vedspis. Jag hade hellre sett att det var ett skatbo eller en mumifierad tomte som satt i vägen. Men inte en cementklump. Hur ska vi få bort den jättekakan? Den verkar sitta stenhårt. Visst kan vi försöka få in något att hacka med. Men med armen inkörd i hela sin längd blir det inte mycket kraft att slå med. Sotaren tipsade om att man skulle kunna hacka med ett långt armeringsjärn. Om man körde ned det uppifrån skorstenen. Men taket ser jäkligt halt ut och jag misstänker att kanalen svänger innan man når fram till ”proppen”. Och lodet som sotar’n släppte ned gång på gång verkar inte ha gjort någon åverkan alls på ”klumpen”. Hmmm.
Att riva ned delar av murstocken känns inte lockande just nu…
Jäkla skorstensmurare!
/Micke

Med spjället helt öppet ser man även den stora cementkakan som täcker kanalen.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket, murstock. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Rökkanal

 1. tokyobling skriver:

  Tror pa det sotaren sade, ett langt stamjarn, bra belysning och sa ar det bara att banka pa. Antagligen bra mycket enklare an att mura om hela skorstenen. Att lodet inte gor nagon skada forstar jag, det kan inte vara tungt/spetsigt nog.

  Jag har hort manga liknande historier, det ar underligt att murarna inte kontrollerar efter sig, det ar ju enklare att fa bort murbruk som inte brunnit fardigt. Dessutom tycker man att det borde ha koll pa om det ”gar at ovanligt mycket bruk”.

 2. Ankan skriver:

  Vilket spännande jobb! Vi har också skorstensarbete framför oss… Måste ordna med kanaler och spjäll så att det går att elda i två rum samtidigt.
  Ha en trevlig vecka!

 3. Micke skriver:

  Att stöta med armeringsjärn är uteslutet. Kanalen gör en tvär sväng vilket utesluter att man ska kunna nå proppen uppifrån. Elda-butiken har nog gett oss den enda lösningen. Vilket är en rivning av murstocken – från sidan. Lokalt där den kassa kanalen är lokaliserad.
  Hmmm – oroligt och spännande för oss.
  Bloggmässigt för er. Ha ha ;o)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s