
Eldstubbe, stockfackla, stubbspis, luffareld, swedish fire log och så vidare. Den brinnande stubben har många namn och lika många användningsområden. Vi använder den mest i dekorativt syfte, men den funkar fint att laga mat eller koka kaffe på. Eftersom den brinner funkar den såklart som värmekälla också.
Men det gäller att ha lite framförhållning om man vill ha en eldstubbe till nyår. Stubben måste nämligen torka i cirka ett år. Vi tog ner en gran förra året och de mest kvistiga kubbarna, som är svåra att klyva, la vi undan för att göra eldstubbar av.

Med motorsåg sågar vi ett kryss, nästan ända ner. Vi har testat att göra två snitt (så det blir fyra tårtbitar) och tre snitt (sex tårtbitar). Det senare funkade bättre eftersom det kommer in mer syre in till elden. En del borrar även ett hål i mitten så att det blir en liten kopp längst ner där man häller i till exempel tändvätska. Vi valde i stället att använda tändkuddar (tror de heter Burner) som vi tände på och stoppade ner i skårorna. Jag läste på någon sajt att det är bättre att först såga snitten och därefter låta stubben torka. Det låter klokt, men så gjorde inte vi. Stubbarna brann ändå, men det kanske blir lite mer fart om träet är ännu torrare.
Våra kubbar är cirka 40-50 centimeter höga och brinner i ungefär en timma. Under december har gäster fått välkomstdrinkar utomhus som värmts på en eldstubbe. Se recept nedan.
Söker du på swedish fire log på Youtube hittar du massor med instruktionsvideor om du tycker min beskrivning var otillräcklig.
Eldstubben brinner i ungefär en timma. I bakgrunden ser ni ett ”stubb-lik” som brunnit klart.
Mora-Nisse-drink
- 4 cl likör 43
- blåbärssoppa
- vispad grädde
Värm blåbärssoppan, häll likör 43 i en mugg, fyll på med blåbärssoppa och toppa med vispgrädde.
/Christina