Korvfest

Nästan klara sandkorvar. De ska bara knytas ihop i änden. Tips! Gör det här utomhus om du inte gillar beachkänsla inomhus. Det blir sand överallt.

Nästan klara sandkorvar. De ska bara knytas ihop i änden. Tips! Gör det här utomhus om du inte gillar beachkänsla inne. Det blir sand överallt.

Vaknar en med rimfrost i ögonbrynen är det dags att sätta upp innanfönstren.

En mörk fredagskväll satt jag och sydde. Tur det finns belysning i symaskinen.

En mörk fredagskväll satt jag och sydde. Tur det finns belysning i symaskinen.

Men i år blev det ingen fönstervadd. I stället blev det ”korvar” eller sandpåsar mellan rutorna. Idén är inte min, bloggen Mitt Universum har skrivit flera gånger om sina fönsterkorvar och hur bra de funkar. Hennes inlägg och beskrivningar kan ni läsa här, här och här.

Jag har alltså snott upplägget rakt av. Tyget till mina korvar hittade jag på en butik i Karlstad (Idea på Ilanda). De flesta kallar det bolster men jag har också sett madrasstyg användas. Tyget är tjockt och gammaldags – perfekt till vårt lilla torp.

Jag började med att sy innerpåsar av ett gammalt lakan. Jag klippte till en tygbit på 57×22, vek det på längden och sydde ihop påsen utom ena änden, där sanden ska fyllas på. Fönsterbredden är 47 centimeter men för att kunna knyta ihop påsarna behöver de vara tio centimeter längre.

För att minska draget har jag häftat fast linsnöre . Vik ner ytterpåsen lite och fyll på sanden med en sked så går det ganska geschwint. För längesen, har någon skrivit med snirklig handstil var innanfönstren hör hemma. Här står det "Kammaren södra".

För att minska draget har jag häftat fast linsnöre .
Vik ner ytterpåsen och fyll på med en sked så går det ganska geschwint.
För längesen, har någon skrivit med snirklig handstil var innanfönstren hör hemma. Här står det ”Kammaren södra”.

Därefter sydde jag ytterpåsarna, de blev lite smalare än innerpåsarna (precis som Mitt Universum gjorde) och så fyllde jag innerpåsarna med sand och knöt ihop. Jag sydde totalt tio påsar och det gick åt minst tio kilo sand. En annan fördel med påsarna är att de går att återanvända år efter år. Fönstervadden slängde jag varje vår när jag plockade ner innanfönstren.

Innan innerbågarna kom upp tätade jag fönstren genom att häfta fast linsnöre där det glipar. Förhoppningvis ska både påsarna och snörena göra att det blir mindre drag i huset.

Nu sitter alla innanfönster uppe och den största skillnaden är tystnaden. Nu hörs varken fåglarna, blåsten eller bilarna. Hösten är här.

/Christina

Det blev beige korvar i köket och sovrummet och blå i kammaren.

Det blev beige korvar i köket och sovrummet och blå i kammaren. Sanden kan både suga upp och avge fukt så det borde inte bli imma på rutorna. Enda orosmolnet är att sanden jag använde inte var supertorr. Jag återkommer om det strular. 🙂

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, inomhus och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Korvfest

  1. MrsUniversum skriver:

    Visst är de där korvarna både funktionella OCH tjusiga! Hösten blev enklare då jag började med dem, de är ju bara att plocka fram ur gömmorna. Ny fönstervadd behöver inte tas fram, ny fönsterlav behöver inte plockas…

    (Tack för att du gav kredd till min blogg.)

  2. Caroline skriver:

    Vad fina korvarna blev 🙂 Mycket snyggt.

    Jag funderar lite på hur viktigt det är med tätning nedtill av fönstren. Läste någonstans att vadden etc bara var till pynt och inte fyllde någon direkt funktion. När jag klistrade upp mina remsor häromdagen på innanfönstren hoppade jag således över vadd, korvar osv. Tyckte det blev tyst direkt och mycket drag försvann. Men nu blir jag lite orolig att jag kommer frysa ihjäl i vinter 🙂 Eller måste jag ta upp allt och lägga tätning nedtill och klistra om alla fönster, pust pust..?
    Gör det stor skillnad?

    Hälsningar
    Caroline

    • Christina skriver:

      Hej Caroline! Du kan vara lugn, du kommer inte frysa ihjäl! 🙂 Vadden, liksom mina sandkorvar suger åt sig fukt.
      Du ska inte täta ytterbågarna, luften måste kunna cirkulera. Däremot är det väldigt viktigt att innerbågen är tät. Vi har väldigt stora glipor på en del bågar (upp till en halv centimeter) så därför har jag häftat fast linsnören. Dessutom är mina fönsterkorvar väldigt tunga, så jag tror de stoppar lite drag faktiskt.
      Vissa vintrar, när det blåser mycket och pappersremsorna torkat, så låter det som om någon blåser i en sån där flärp. Ett oerhört irriterande ljud, haha! Jag hoppas mina linsnören gör att jag slipper det ljudet i år.
      Jag skulle absolut INTE ta ner fönstren igen för att lägga in vadd. Det kan du ta nästa säsong om du tycker att det behövs.

  3. Caroline skriver:

    Vad skönt, blev lite lätt orolig där en stund, ha ha.

    Tids nog lär jag märka hur det fungerar. Har inte haft tudelade fönster förut så det är en viss inlärningskurva 🙂

    Önskar er och er härliga blogg en skön höst.

  4. Kurt skriver:

    Korvar? Det är ju uppenbart fråga om batonger!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s