Nyrenoverad soffa

sdfsdfsdf

Vi börjar logiskt längst upp till vänster: Här är bänken skrapad och slipad. Eftersom det fattades ett armstöd tillverkade jag ett nytt av en brädbit jag hittade i snickarboden. För att träet inte ska suga upp all olja i färgen gjorde jag en halvinoljning. Det betyder inte att jag bara oljade in halva soffan (som det ser ut som på bilden) utan att jag blandade 50/50 linolja och balsamterpentin. Sen var det dags att måla, 100 procent kromoxid från Ottossons.

sdfsdf

Jag brukar säga att Milou är där jag är. Så även när jag målar. 

I väntan på en grävmaskin började jag renovera soffan vi köpte i vintras. I våra ögon är möbeln nästan ny eftersom den är från mitten av 1900-talet. Men trots sin ”ringa” ålder var den rätt sliten. Färgen flagnade, det saknas ett armstöd och en bräda har lossnat.
Men med en vass skrapa tog det bara en timme att skrapa bort färgen. Efter ha vänt uppochner på snickarboden hittade jag en stump planhyvlat virke som skulle fungera som ett armstöd. Med sticksåg och slipmus försökte jag forma en kopia av det gamla armstödet. Jag lär inte bli någon möbelsnickare, men det blev något som liknade ett armstöd i alla fall.

Efter skrapningen slipade jag med fint sandpapper och sen halvinoljade jag bänken. Fram till det här läget såg bänken bara fulare och fulare ut. Men efter första lagret färg vände det och soffan blir ett riktigt smycke i trädgården. Eftersom jag inte spädde färgen med balsamterpentin hoppas jag att det räcker med två lager.

Nu är det bara att vänta på riktig vårvärme så att vi kan använda soffan.

Christina

Tada! Det blev rena julstämningen med färgerna grönt, grått och rött. Men där blir det fint att sitta i sommar.

Tada! Det blev rena julstämningen med färgerna grönt, grått och rött.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, utomhus och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nyrenoverad soffa

  1. lmh skriver:

    Hej

    Jag undrar hur gammal pardörren till ert torp är, första eller andra halvan av 1800-talet? Jag vet att ni köpte och renoverade den. Tacksam för svar.

    • Christina skriver:

      Dörrarna har vi inte köpt, de kom med huset. 🙂 Eftersom de är original så tror jag de är från slutet av 1800-talet. Men det är en gissning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s