2015 – en tillbakablick

”Vi testar ett år, sen får vi se”. Det sa vi när vi flyttade hit sommaren 2014. Nu har det gått ett och ett halvt år och vi är inte så ängsliga längre. Det går faktiskt att bo i ett litet torp året runt. Under förutsättning att det finns internet, varmvatten och toalett. I just den prio-ordningen.

Men vad har hänt under året? Ingenting var min första tanke, men så bläddrade jag igenom bloggen och mitt Instagramkonto, och det visade sig att vi faktiskt gjort en hel del.

Så här följer en sammanfattning, i videoklippet ovan ser ni några bilder från året som gått.

• Året började med att vi slapp dö! Fjolårets vattenanalys visade att vi hade höga halter bly och koliforma bakterier i dricksvattnet. I februari gjorde vi en ny vattenanalys och de höga värden hade sjunkit till godkända nivåer. Puh! Ingen risk för skador på centrala nervsystemet.

• När innanfönstren sitter uppe finns ingen plats kvar för blomkrukor. Därför tillverkade vi fönsterbänkar till alla fönster på bottenvåningen. Nu får pelargonerna plats igen.

• I mars var vi med i ett reportage i Allt om fritidshus.

• Jag började med Bokashi-kompostering. Funkade bra tills jag insåg att mina kärl inte var lufttäta. Jag kom av mig och slängde allt i varmkomposten. Men efter nyår ska jag beställa täta hinkar och börja igen. Inlägget blev årets mest lästa, förmodligen beror det på att Bokashi-företaget i Säffle delade det på Facebook.

• Det absolut största jobbet i år var när vi la golvet på övervåningen. Stå på alla fyra i en vecka kräver bra knäskydd. Och det är inte enkelt att lägga ett rakt och plant golv i ett gammalt hus där ALLT är snett. Men när golvet var klart fick vi ett rum till, vi flyttade upp soffan och satte upp den stora tv:n. Fram tills dess hade vi tittat på en 27-tums tv.

• Jag försökte odla i år igen. Det som lyckades var potatisen och sockerärtorna. Resten åt lopporna upp. Vi funderade också på att skaffa bin och/eller hönor. Inget av dem blev av. Nya tag nästa år?

• Jag gjorde grankottssirap. Det tog två månader innan den var klar. Och nu är det dags att skämmas. Jag har fortfarande inte smakat på den. Uselt!

• Vi anlitade trädgårdsdesignern Linn som ritade upp en jättefin trädgård åt oss. Men vi har inte kommit igång med verkställa planerna än.
Jag rev den gamla spaljén vid landet och byggde upp en ny. Av min syster fick vi ett gäng gamla fönster som ska bli ett växthus – någon gång i framtiden.

• Under semesterns sista dagar fick gäststugan en förvandling. Från att ha varit blekgul  målades den med faluröd linoljefärg. Nu passar den bättre in i gårdsbilden.

• I september bilade vi bort en trappa – helt i onödan. Planen var att där trappan stod skulle köksavloppet grävas ner. Men det visade sig att under trappan fanns – ett berg. Nu måste vi tänka om och kanske ta hit en grävmaskin.

• När vi flyttade upp soffan blev det alldeles för tomt i kammaren på nedervåningen. Så vi köpte en ny soffa av Howard-modell. Nu kan vi sitta skönt framför kakelugnen igen.

• Det är fiber på gång till byn, i november fick vi hjälp av Jimmy med att gräva ner slangen fram till huset. Nu väntar vi på blåsning av fiberkabel samt installation.
Eftersom jag är usel på att sy anlitade jag Bitte för att laga en filt och lampskärm. Hon har även sytt en sittdyna till farstun.

• I december, när det till slut blev kallt, köpte vi en fläkt att ställa på vedspisen. Med den sprids värmen i rummet mycket bättre. Ett riktigt bra inköp.

Gott nytt år!

Hoppas ni hänger med under 2016. 🙂

/Christina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, inomhus, utomhus och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 2015 – en tillbakablick

  1. Caroline skriver:

    God fortsättning på det nya året!

    Tack för mycket intressant och rolig läsning under året och att ni fortsätter delar med er av era renoveringar och annat smått och gott 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s