En torpträdgård i vardande

Så här fint tycker Linn att vi ska ha det. Klicka på bilden så kan ni zooma.

Så här fint tycker Linn att vi ska ha det. Torpet ser ni längst upp på bilden. Klicka på bilden så kan ni zooma.

För tre år sedan skrev jag, på gamla bloggen, att vi ville ha en sekelskiftesträdgård. Hur har det gått tror ni? Nja, tanken var god men utförandet desto sämre. Tomten har faktiskt blivit fulare sen det inlägget.

Att gräva ner en trekammarbrunn, med medföljande filtreringsbädd, mitt på gräsmattan var inte optimalt för torpkänslan. En rabatt försvann när grävmaskinens larvfötter cruisade runt och rev upp sår i marken. Kvar blev ytor av lera.

Vi har sedan dess försökt komma på hur en riktig trädgård, som kan fungera året om, skulle se ut. Oftast har vi haft helt olika åsikter. Men när vi varit överens har det alltid funnits punkter som verkat omöjliga att lösa. Så för att säkra vår framtid tillsammans valde vi den diplomatiska vägen – vi anlitade en expert.

Här skulle vi haft en bild på när trädgårdsdesignern sprang runt i vår trädgård och mätte allt som var mätbart. Men min hårddisk kraschade för några veckor sedan och alla bilder försvann.

Här skulle vi haft en bild när trädgårdsdesignern sprang runt i vår trädgård och mätte allt som var mätbart. Men min hårddisk kraschade för några veckor sedan och alla bilder försvann.

En kollega till mig, Linn Malmén, är inte bara fotograf utan även trädgårdsdesigner. Hon skulle få styra upp både trädgård – och oss.

Designern började med att skicka ett formulär där vi fick svara på en mängd olika frågor. Vilken stil vi gillade, hur mycket tid vi vill lägga ner och vilka funktioner vi önskade att trädgården skulle ha. Plus en massa andra frågor förstås. Några dagar senare kom hon på besök. En iskall blöt majdag då tomten visade upp sig från sin allra sämsta sida. Under två timmars hällregn sprang vi runt med mätband och skrek siffror mellan oss. Träd, buskar och stenar blev uppmätta och inritade på en skiss. Jag tror till och med att ett kvarglömt glasspapper fick sin exakta lokalisering noterad.

Och några veckor senare fick vi en komplett ritning tillsammans med en lista på alla växtförslag och var de ska placeras.

Blev det bra undrar ni? Vi är toknöjda. Linn såg med ”gröna” ögon trädgårdens potential. Det som vi varit alldeles för hemmablinda för att upptäcka.

Vår tomt är cirka 3 500 kvadratmeter. Men det är bara hälften som är med på ritningen. Resten ska vara naturtomt. Trots det är det mycket att göra. Häckar ska bort, nya häckar ska planteras. Grusgångar ska anläggas och både staket, grind och torkställning ska byggas. Puh!

Nu har vi ytterligare tio års jobb framför oss. Tack för det Linn!

/Christina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, utomhus och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till En torpträdgård i vardande

 1. Jenny Grahn wikholm skriver:

  Vilken fin skiss! Vi har själva anlitat en trädgårdsdesigner och vår skiss är nästan tom om man jämför med er och stämmer inte med verkligheten. Ändå ska firman ha 7900kr. Får jag fråga vad ni ger eller vad hennes tjänst på liknande uta skulle kosta?
  Vår förväntan var att det vi skulle få skulle vara i nivå med det ni fick.
  Vänliga hälsningar Jenny Grahn wikholm

 2. Karin skriver:

  Oj så ambitiöst! Är det ett vattendrag som delar av tomten också… Fantastiskt. Kul att ”libbsticka” är så specifikt utritad på planen, visst är den obligatorisk i en köksträdgård (ty så användbar). Men du vet väl att den ska stå vid husknuten för att hålla knytt&troll&ormar borta. Funkar sådär hos oss, ormen bor snarare i busken… ;-D

  PS. Minns inte om jag har kommenterat här förut, men jag gillar din blogg skarpt!! Läser allt i omvänd kronologisk ordning, snart framme där allt började…

  • Christina skriver:

   Hej!
   Nja, vattendrag skulle jag nog inte kalla det. Snarare ett dike. 😉 Men på våren porlar det faktiskt lite i den. Jag tror dess syfte är att dränera tomten.
   Haha, om ormen bor i libbsticksbusken vill jag nog inte ha den i närheten av huset. 🙂
   Och vad kul att du gillar bloggen! Du har kanske sett att du kan läsa ännu längre tillbaka på vår gamla bloggsida http://www.torpetberget.wordpress.com
   Ha det gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s