Halvoljning

Det här var tänkt att bli en bra bild men så kom Milou och förstörde allt.

Det här var tänkt att bli en bra bild men så kom Milou och förstörde allt.

Våra trädgårdsredskap har sett slitna ut och varje år har jag tänkt att jag borde olja in dem så att de håller längre. Men har det blivit av? Nope.

banklr

Även sittbänken fick en uppiffning. Det syns tydligt var jag halvoljat och inte.

Nu har det gått sex år sedan vi blev torpägare och redskapen har fått stå ute i ur och skur. Därför var det dags att fräscha upp dem. Jag använder mig alltid av halvoljning som är en slags impregnering.

Man blandar hälften rå linolja och hälften balsamterpentin. Det sistnämnda gör att oljan lättare går in i träet och torkar snabbare. Men ju torrare trä desto mer suger det åt sig. I bland måste man stryka flera gånger.

Det här går att använda på fler saker än redskap. Ta till exempel en linoljemålad dörr som börjar se dassig ut. Den blir som ny om ni halvoljar den. Det kan vara värt att testa i stället för att dra igång ett stort ommålningsprojekt.

Slut på meddelande från Bergets byggnadsvårdsavdelning.

Christina

Redskapen före och efter behandlingen. Klicka på bilden så blir den större.

Redskapen före och efter behandlingen. Klicka på bilden så blir den större.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, utomhus och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Halvoljning

 1. Emma skriver:

  Hej. Jag undrar om ni har tegelröda eller röda takpannor? Vi skall måla huset i ljus faluröd och har svårt att bestämma mig för vilken färg på takpannorna som passar bäst.. Tacksam för svar! /Emma

  • Christina skriver:

   Hej Emma!
   Jag antar att rätt svar är tegelröda eftersom våra takpannor är av lertegel (från Vittinge). Vi la nytt tak för sex år sedan så de har nog mörknat lite med åren. Vårt hus är målat med ljusröd falufärg (den utan linolja). Och vi tycker kombinationen passar bra ihop.
   Det finns två varianter på ljusröd falufärg, den med linolja mörknar något med tiden, men håller längre. Vi valde den utan linolja eftersom det är den mest tidstypisk med vårt hus och vi vill ha den så ljus som möjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s