Sågspån, musskit och gamla tidningar

Allt är bortstädat så att vi kan börja bryta upp golvet. Men jag kan avslöja att alla grejer som stod där innan nu står på andra halvan av rummet.

Allt är bortstädat så att vi kan börja bryta upp golvet. Men jag kan avslöja att all bråte som stod där innan står nu på andra halvan av rummet. Nackdelen med att bo litet.

480, 900 och 1030. Där har ni avstånden i millimeter mellan reglarna i golvet på vår övervåning. Den som säger att det är enkelt att renovera gamla hus borde straffkittlas med en högaffel.

Undrar ni varför vi i hela världen tar bort det gamla golvet? Här ser ni att det skulle passa bättre i en loge. Det är inte spontat och sviktar därför kraftigt. Det nya blir ett nytt massivt trägolv. Samma som vi la i den lilla hallen på nedervåningen.

Undrar ni varför vi i hela världen tar bort det gamla golvet? Här ser ni att det skulle passa bättre i en loge. Det är inte spontat och sviktar därför kraftigt.
Det blir ett nytt massivt trägolv. Samma som vi la i den lilla hallen på nedervåningen.

I helgen påbörjade vi projekt Golvbyte. Utrustade med kofötter och hammare bröt vi upp en del av plankorna för att få en bild av hur det är uppbyggt. Första delen hade ingen isolering alls – om man inte räknar musbon som isolering. Dessutom hade Karl och Emma (som bodde här under slutet av 1800-talet och fram till 1960-talet)  kastat ner lite allt möjligt i trossbotten. Metspön, vykort, vävskedar, kakel och ett järnrör (!) var grejer som vi hittade.

I den andra halvan låg cirka 15 centimeter sågspån toppat med fekalier från gnagarsläktet. Blä!

Under spånet hittade vi gamla tidningar. De flesta var från 1907, så vi antar att det var då huset flyttades till den plats där det står nu.

Vi hade funderingar på att återanvända spånet men i och med att det var så mycket skit och annat bös känns det som en sanitär olägenhet att låta det ligga kvar.

Vi fyllde åtta säckar och vi är inte ens halvvägs.

Vi fyllde åtta säckar och vi är inte ens halvvägs.

Så Micke skottade som en tok och fyllde sopsäck efter sopsäck medan jag dammsög upp det sista. Teamwork!

Eftersom det är väldigt ojämna mellanrum mellan reglarna kommer vi att använda kutterspån som isolering och ljuddämpning. Att skära till isoleringsskivor i rätt bredd är tidskrävande och jobbigt. Inte alls säger ni som använder glas- eller stenull. Med med linisolering är det en annan femma. Kutterspånet har också den positiva egenheten att den fyller ut i alla skrymslen. I stället för tidningar kommer vi lägga lumppapp i botten. Mest för att inte spån ska sippra ner mellan gliporna i pärlspontstaket i köket på bottenvåningen. För panelen visade sig vara det enda som bar upp trossbotten.

Nu har vi tagit ledigt från jobbet i två dagar för att komma igång. När det gamla är borta blir det bråttom eftersom vi efter det inte längre kan komma in i sovrummet.

Vem vet, det kanske slutar med att vi checkar in i vår egen gäststuga?

Christina

Nu kan återuppbyggandet börja. Vi ska bara åka till bygghandeln först.

Nu kan återuppbyggandet börja. Vi ska bara åka till bygghandeln först.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, inomhus och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Sågspån, musskit och gamla tidningar

 1. Odd skriver:

  Helt rätt med ett modernt nytt golv. O så kan ni elda med det gamla.
  Man borde även riva ringmuren runt Visby o sätta upp kravallstaket i stället.
  Huu
  (ok…alla tycker ju inte likadant…o vi lever ju i ett fritt land…men snyft, snyft)
  Kram i alla fall

  • Christina skriver:

   Nu hänger jag inte med. Vad menar du? Skulle vi behållit ett golv som varken funkar att gå på eller ställa möbler på?

   • Odd skriver:

    Nej om det inte går att gå på eller ställa möbler på, o inte går att lägga om, så måste ni ju. O som jag skrev, -alla tycker ju inte lika dant.

  • Sophie skriver:

   Nu är det ju inte ett fint gammalt golv i bra skick de byter mot en modern plastmatta på spånskiva direkt…. De byter ett dåligt ofunktionellt trägolv som inte varit tänkt till annat än loftgolv förmodligen mot ett annat nytt massivt trägolv. Att byta lika med lika vad gäller material är relativt vedertaget inom byggnadsvården och definitivt rätt val här.

 2. Patrik (Stenbacken) skriver:

  Härligt!
  Tycker att ny gör helt rätt, när ett golv ej fungerar att gå/stå/ställa något på så är det dags att göra något åt det.
  Var sak har sin tid och gamla golv har även de varit nya en gång!

  Har följt er under alla era år på Berget och kommenterat och tipsat ibland.
  När jag för ett knappt år sedan flytadde och bosatte mig på Ölmevägen så kunde jag ej komma på var jag kände igen ”Ölme” ifrån…inte förrän häromdagen;)

  • Christina skriver:

   Hej Patrik! Trogna läsare gillar jag! Hoppas du orkar fortsätta följa vårt arbete på torpet.
   Och det måste kännas bra att bo på Ölmevägen, då är du nu nästan värmlänning.

 3. Caroline skriver:

  Då jag just upptäckt er gamla blogg är det lycka att ni fortsätter skriva om era äventyr och vedermödor. Så härlig läsning 🙂 och så mycket tips och inspiration man får.

  Fortsätter följa er här på nya bloggen.

  Tack för att ni delar med er och orkar fota och beskriva så bra, så vi övriga får trevlig läsning och goda tips och råd.

  Glad vår önskas från Närke.

 4. Sofia skriver:

  Vilken skön start på dagen det blev när jag hittade din blogg och fick frossa i renovering och trädgårdsarbete 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s