1800-talsglädje

Förberedelserna tog längre tid än att borra och såga fram själva formen.

När vi renoverade taket på verandan förra våren tog vi bort alla lister med snickarglädje som satt runt takfoten. De hade tappat allt för många ”tänder” för att få komma upp igen kände vi. Men tanken var vi skulle tillverka nya bums. Med de gamla listerna som förlaga. Men det har tagit tid. Trots att brädorna sedan länge varit noggrant utvalda från den vältorkade hög vi fick i vintras.

En man och hans verk. Originalet till höger och min kopia till vänster

Förra helgen tog vi äntligen tag i konsthantverksproduktionen.

Med tumstock och penna fick plankorna millimeterprecisa streck på längden och bredden. Ett virrvarr av linjer som mer liknade en visualisering av relativitetsteorin än snickarglädje. Men efter att borrmaskinen gjort snörräta rader med 25 mm hål, och sticksågen sågat höger- och vänstervinklar, blev det väldigt, väldigt, originallikt – och snyggt.

Det enda negativa var att brädorna envisades med att flisa på baksidan av borrhålen. Trots att borret var nytt och jag varierade både hastighet och tryck. Men som sagt – det var på baksidan. Hantverk betyder att det ska synas att det är gjort av en hand och inte en datoriserad maskin. Och ingen kommer att se några flisor när brädorna blivit uppspikade och fått färg. Fast – om jag känner mig själv rätt kommer jag att peka ut alla misstag varje gång vi får besök.

Jag måste besinna mig, måste besinna mig, måste…

/Micke

Anledningen till att vi valde bredare brädor än originalet är att det nya taket har ett litet större utskjut.

Annons

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i allmoge, exteriör, farstun, fasad. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till 1800-talsglädje

 1. Torkel skriver:

  Lägg en ”offer-bräda” bakom den du borrar i så flisar det kanske inte?

 2. torpetberget skriver:

  Aha! Jäklar vad smart. Tack för tipset. Det ska jag prova nästa gång.

 3. Therése skriver:

  Snyggt jobbat!

 4. Louise skriver:

  Det är som tics det där, att peka ut allt man gjort snett eller inte gjort klart… Jag har lärt mig att hålla käften efter insikten att jag irriterats på hembesök hos andra när de gnäller över sina vackra hus och hantverk som man själv bara kan drömma om. Vad är den lilla flisan mot en veranda med snickarglädje på landet liksom? Underbart vackert helt enkelt.

  • torpetberget skriver:

   Du har helt rätt Louise. Jag ska också försöka lära mig att hålla tyst och peka ut det jag är nöjd med istället. Men det är väl jante som sitter bakom örat och ställer till det.

 5. Bille skriver:

  Hele ja hvorfor er det lige man gør det – altså udpeger det som er mindre gott?!
  Fast man jo ser at det er så fint – helheden, handgjort/ maskingjort 🙂

  • torpetberget skriver:

   Ja visst är det galet. Men antagligen är det det egna huvudet som är fullt av allt som blivit fel eller som inte blivit klart. Aldrig nöjd. Vilket visar sig så fort jag själv kliver in i vårt torpkök. Då är det golvlisterna, som aldrig kommit på plats, som är det första jag tänker på. Och då är det det jag kommenterar – typiskt…

 6. Pingback: Årsredovisning « Torpet Berget

 7. Lisa skriver:

  Underbart vackert! Vi kommer härma dig och göra likadant på vårt torp. Om du läser det här får du gärna dela med dig m mått på borr, samt hur djupt in på brädan du sätter hålet. Ser ut att vara 10 cm mellan hålen?
  Tack för inspirationen! 👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s