
Lutande huset i Örebro. Eller Cajsa Wargs hus i Wadköping. Byggnaden har anor från 1600-talet och användes vid gästabud. Men de som byggde det hade nog inte vare sig vattenpass eller lod.
Trots att vi bara bor fem mil bort har vi aldrig besökt Wadköping – Örebros eget Skansen. Men nu kan vi bocka av det från listan ”sakersommankanskebordese”.
Wadköping är en stad i staden och skildrar äldre hus och stadsmiljö. Där finns museer, utställningar, butiker och så vidare. En av Örebros mer kända profiler måste väl vara Cajsa Warg. I Wadköping finns hennes gästabudsstuga – eller hennes, det var föräldrarna som ägde det. Där kan man bland annat se ett 1700-talskök och första upplagan av hennes kioskvältare ”Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber”.
På en vägg i huset satt en intressant skylt om gamla rymd- och viktmått. Den kan vara bra att ha ifall man hittar ett gammalt recept. Varsågod att klippa ut. Eller ctrl+c och ctrl+v.
Rymdmått:
- 1 oxhuvud = 225 liter
- 1 tunna = 146 liter
- 1 ankare = 39 liter
- 1 skäppa = 31 liter
- 1 kanna = 2,4 liter
- 1 stop = 1 1/2 liter
- 1 jungfru = 8 centiliter
- 1 kvarter = 1/2 liter
Viktmått:
- 1 lod = 13,16 gram
- 1 mark = 425 gram
- 1 skålpund = ca 0,4 kilo
- 1 lispund = 8 1/2 kilo
- 1 kvintin = 3,3 gram
Längdmått:
- 1 aln = 59 centimeter
- 1 kvarter = 15 centimeter
Hur ofta behöver man använda måttet oxhuvud undrar jag? Och varför finns ordet kvarter både som rymd- och längdmått? De hade brist på fantasi förr tydligen.
Visste ni förresten att fröken Warg aldrig sa ”man tager vad man haver”. Det rätta talesättet ska vara ”man tager som man behagar”. Det förstnämnda uttrycket kommer från en nidvisa om Cajsa Warg. Avdelning värdelöst vetande men ni kanske vinner Trivial Pursuit nästa gång…
/Stina
Har vi måntro samma att-göra-lista? Betade av samma ställe i torsdags : )
Haha, ja du ser, det verkar vara ett populärt resmål. Och man kan aldrig se sig mätt på gamla hus eller hur? 😉
Stina