Teleportör?

Vi har varit på loppis och köpt en linhäckla daterad 1832, en brödspade och en – teleportör! Det var i alla fall vad vi uppfattade att försäljaren sa. Trots att vi inte befann oss på någon Star Trek outlet där delarna från en pensionerad Enterprise skulle gå under klubban. Men vi tvekade inte utan såg möjligheten att kunna befinna oss i Thailand för bara 130 spänn några minuter senare. Fast försäljaren var inte kapten Kirk. Och plåtlådan var oansenligt och såg inte ut att kunna förflytta människor på atomnivå.

– Du kan ”goggla” det om du vill, sa den halvdöva mannen bakom disken som svar på frågan om var toaletten fanns.

Nu har vi ”gogglat”. Och plåtlådan visade sig inte vara en teleportör utan en – portör. En mobil behållare för att kunna samla in växter till ett herbarium utan att riskera att skada dem. Lådan har två fack, en liten och en stor, men saknar axelrem. Vi tyckte att det var en snygg, och för oss en väldigt ovanlig, pryl. Vi köpte den främst som ett vackert föremål. Inte för möjligheten att kunna snikresa eller göra en Linné.

Brödspaden ska vi ha för att ytterligare sätta press på oss att få igång bakugnen. Ge oss ett halvår. Sen lovar vi att det ska lukta tunnbröd i torpet.

Vill ni läsa mer om vad en portör är kan ni klicka er vidare till Stockholms stadsmuseum här.

/Micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i allmoge, loppisfynd, verktyg. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Teleportör?

 1. Peter Sörensen skriver:

  ha-ha. Härligt inlägg och härliga fynd. Håller tummarna för att brödspaden blir den katalysator spisprojektet behöver och ser fram emot lukten av nybakat i vår när renoveringen av Wia Missionshus fortsätter. Hälsningar ”grannen”

 2. Peter Sörensen skriver:

  Var hittade ni förresten en öppen loppis så här här års?

 3. Viola_T skriver:

  Bra var detta med att googla toaletten 🙂
  Men en portör skulle inte heller sitta fel. Jag gillar att samla en del levande växter men de är mestadels mos vid hemkomsten.
  Bäst måste det vara att få en fungerande bakugn.
  Lycka till!

 4. torpetberget skriver:

  Peter: Det finns två åretruntloppisar i Kristinehamn. En på Broängens industriområde och en vid Cabby/Mc Donalds. Våra fynd kommer från den första. En lite oansenlig ruffig verkstadslokal, men vi har lärt oss att det oftast är på sådana ställen man hittar det man letar efter. Vi ser fram mot en guidad tur i kapellet till sommaren. :o)
  /m

 5. torpetberget skriver:

  Viola: Portör var något helt nytt för oss. Visst har vi sett liknande plåtlådor tidigare. Men inte vetat vad de var tänkt att användas till. Vi har inte tänkt att börja pressa växter riktigt än. Men med en ”ny” läderrem får den bli ett fint smycke i farstun, när den blir klar om en månad eller två…

 6. Jonas skriver:

  Trevlig fynd!
  Är ni säkra på att det är en brödspade? Själv tycker jag den ser för liten ut för det och mer lik en pryl som hemma användes för att vässa lien. Man krossade sandsten, blandade det med lite spillolja och smetade sedan in pinnen. När man sedan var ute och slog gräs, kunde man emellanåt skärpa eggen genom att dra ”pinnen” mot den.

 7. torpetberget skriver:

  Jonas: Jättekul information! Det hade jag aldrig hört talas om. Du kan mycket väl ha rätt. Det vi gick på var att när vi var på Skansen i somras, och var inne i bagarstugan där gjorde de tunnbröd, vill jag minnas att de hade en avlång, ganska kort, smal och tunn brödspade som påminner om den vi hittade på loppis. Om man hade använt spillolja på ”vår” pinne borde den kanske vara lite skitigare, mörkare och lite grövre på ytan. Tunnbrödsspade eller liesticka? Jag ska utforska det vidare. Tack för att lärde oss något nytt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s