Ljusare tider

Ljus kan man inte få för mycket av i ett torp. Och är det ljus från en levande låga blir mysfaktorn hög. Nu går vi i och för sig mot ljusare tider men kvällarna är fortfarande becksvarta.
Under en tid har jag letat efter en väggfotogenlampa. En sån där med en mässingsbricka som sprider ett varmt ljus. Men de finns inte i något överdåd precis. Om man inte vill betala hutlöst mycket för en nytillverkad förstås. Men så hittade jag en på Fengersfors auktionsverk i Dalsland i början av januari. Eftersom det inte var en nätauktion, och vi inte kunde närvara, la vi ett telefonanbud på 400 kronor. Det är lite av en chansning att buda på något man inte sett i verkligheten.

Men som ni ser här till höger så blev lampan min. 390 kronor plus 10 kronor i slagavgift. Precis vad mitt maxpris var, vilket sammanträffande. Och den var verkligen i ”mint condition”.

Nu är frågan var den ska hänga. Farstun, när den är renoverad, eller i köket kanske. Hur som helst är vi supernöjda. Den kommer sprida sitt gyllene sken i ”stöga” många kvällar framöver.

/Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i interiörer, produkter. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ljusare tider

 1. Elisabeth skriver:

  Oj vad fin! Grattis till fyndet!!! /Elisabeth

 2. torpetberget skriver:

  Tack Elisabeth! Vi är mycket nöjda! 🙂
  Stina

 3. Sara skriver:

  Hej Stina!
  Jag har också några fina väggfotogenlampor, men jag är lite feg för att använda dem. Det blir ju så attans varm ur röret. (Har sett någon skräckbild med bränd takregel i Gård och torp som etsat sig fast.) Visst, jag har en sådan där lite ”hatt”, men ändå. På vår veranda, där vi har en hängande fotogenlampa, har vi dessutom ett plåtstycke i taket, vilket känns bra. Hur tänker du kring det? Sätter ni lampan lågt på väggen? Eller är jag för feg?

  • torpetberget skriver:

   Ska jag vara helt ärlig så har jag inte satt upp lampan än. Tanken är att den ska sitta i farstun – som vi renoverar nu. Men du har rätt, det blir oerhört varmt ovanför röret. Så det gäller att inte sätta den för högt. Jag antar att man får testa sig fram. Tända lampan och hålla koll. Känna med handen i taket.
   Det känns dumt att elda upp huset när vi lagt ner så mycket tid och pengar på det. 🙂
   Stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s