Höstschema

Farstun blir höstens projekt. Pardörrarna kommer inte vara tvåfärgade när allt är klart.

Vi tillverkade två blomlådor under ledigheten.

”Äntligen” är semestern slut så att man kan börja renovera igen! Vi höll som bekant vår deadline till midsommar. Köket blev klart i tid.
Och med tanke på hur mycket vi slet i våras ansåg vi att semestern skulle ägnas åt renoveringsdetox. Och det lyckades. Inte ett skit gjorde vi. Jo, två blomlådor snickrade micke ihop. That’s it.
Men nu har vi börjat jobba på våra ordinarie jobb igen och då kliar det i renoveringsfingrarna. Nu är det farstun som ska få sig en omgång. Betongtrappan lutar inåt vilket gjort att regnvatten runnit in mot syllen. Resultat: den har ruttnat bort. Vi har tänkt att behålla trappan – och golvet i farstun. Därför är vår plan att välta betongklumpen försiktigt framåt för att komma åt den yttre stocken. Den väger väl inget – eller? Kunde egyptierna bygga pyramider ska väl vi kunna välta en trappa. Eller så får vi låna vi en traktor.

No more ryggläge!

Håll tummarna för att vi inte hittar några andra fel därunder.
Jag ska roa mig med att kitta om alla rutor, vilket är trettio stycken! Sen ska farstun målas, både in- och utvändigt.
Taket behöver också ses över, de yttersta bräderna är murkna och måste bytas ut.
Vi har även bestämt oss för att måla köksgolvet, dels för att det är snyggt och dels för att det är betydligt lättare att hålla rent. Vi har redan spillt och vet hur svårt det är att få bort. Såpaskurning i all ära men det tar tid innan man når ett mättat resultat.
Så runt jul är det väl dags för en ny renoveringsdetox.
Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i exteriör, farstun. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Höstschema

 1. Cecilia skriver:

  Jaså ni har haft semester? Slöat helt enkelt? Hängmatta o sånt? Mkt vin? Så nu är det renoveringsångest o Planer för framtiden. Det är bra att göra Planer, man känner att man har gjort nåt fast man inte har det.

  Ni har det bra som kan åka t torpet på helgerna o sprida slitet. Eller är det bra?

  Jag har inte orkat blogga på hela sommaren – det är nåt jag gör när ledan på jobbet är total… så nu får jag dutta ut sommarens hajlajts i småportioner så det räcker länge… vi var också rätt slöa men lovade kaffekalas för byn o husvisning sista helgen i juli o då jävlar vilken fart det blev! Tom bårderna i salen kom upp! Alla golv blev såpskurade också – hur många år tar det innan de lägger bort sin svampnatur? (Har inte bara spillt rödvin utan en massa andra substanser – intressant färgkarta i köket numer, fast allt är täckt av trasmattor.

 2. Lugn och Harmoni skriver:

  hej.
  hittade hit via tidningen Åter–>gård och torp—->husdagboken..
  fint torp ni har!!
  ni läggs in under favoriter!

 3. Mattias skriver:

  Hej,
  hittade eran blogg idag och jag och min sambo sitter i ungefär samma sits som ni gjorde för två år sedan, alltså nyblivande ägare till ett litet torp.
  Så nu läser jag eran blogg från starten och har kommit till mitten av 2010.
  En fråga som jag skulle vilja ställa er, hur tycker ni det fungerar med erat utedass? Det är nämligen precis samma lösning som vi kommer att använda oss av, alltså med separettinsats.
  Såg på en bild att ni dragit ut slangen för urin, grävt ner kärlet för detta?
  Komposterar ni det fasta avfallet eller får det hämtat?

  Vore supertacksam om ni skulle vilja skriva en liten sammanfatning/summering av era toa-lösningar och erfarenheter, antingen i ett mail (mjacobsson78@gmail.com) eller i bloggen, tror fler kan ha intresse av det.

  Om det redan finns i den senare delen av bloggen ber jag om ursäkt men var tvungen att fråga er direkt innan jag glömde av det.

  Ha det gott!

  /Mattias och Sofia

  PS, ni kan hitta våran blogg på nytorparna.blogspot.com om ni är intresserade. DS.

 4. Stina skriver:

  Cecilia: Så rätt du har. Vi hade vår spurt till midsommar då vi hade bjudit in gäster. Men efter det var det lugna dagar i torpet. Om du inte tänker såpaskura varje dag så tar det nog år innan golvet blir vinsäkert. Vi råkade också hälla ut ett helt glas rödvin under semestern. Men tack vare att vi rekordsnabbt hällde ut en hel hink vatten efteråt för att mätta träet, och sen såpaskurade, slapp vi fläckar. Så nu håller vi stadigt i glasen.

 5. Micke skriver:

  Lugn och harmoni: Bland favoriter! Man tackar och bockar. :o)

 6. Micke skriver:

  Mattias: Hej och välkommen! Det var ett sött litet torp ni har hittat. Vi kommer att följa er på er resa. Vad det gäller toalettlösningen så skriver jag ett mejl till er istället. Så slipper jag skriva så långt i den här rutan.
  Ha det gott!
  :o)

 7. tokyobling skriver:

  Hej, jag har skolkat fran bloggen lange men det ser ut att ga frammat! Rasande roligt att folja era bravader. En personlig kommentar som ni lika garna kan bortse fran, men jag gillar den tvafargade dorren skarpt! Fargkontrasterna gor den annars ganska sa farglosa rodstugan mer levande tycker jag. Om jag hade byggt torp idag hade jag nog valt en tvafargad dorr efter att sett det har fotot. Snyggt! (^-^)

 8. Stina skriver:

  Välkommen tillbaka Tokyobling! Vi gillar att ha långväga läsare!
  Jag har faktiskt pratat med en antikvarie om just dörrfärgen. Enligt henne var alltid ytterdörren i en avvikande färg från resten av huset. Alltså röda dörrar till röd fasad är inte rätt. Anledningen till att de ser ut så nu beror på att det har suttit masonitskivor över speglarna. De ryckte jag bort för något år sedan och då kom den röda färgen fram.
  Så dörrarna kommer nog bli enfärgade. Frågan är om de ska få vara gröna eller ockragula?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s