Slipat och slätt

Ibland är det skönt att ha ett litet kök. Det gick ganska fort att slipa golvet.

Efter en minisemester i Norge under påsk var det slut på sötebrödsdagarna. Nu behövde torpet lite ny kärlek och omtanke.
På att-göra-listan stod köksgolvet som blivit ojämnt efter att det torkat . Micke åkte till Cramo, vår supplier av dyra maskiner vi bara behöver en gång, och hyrde två golvslipar över helgen för 1 000 kronor. Sen ryckte vi bort skyddspappen från golvet och satte igång sandpappersmonstren. Ett par timmar senare var golvet slätt – och sex millimeter tunnare. Fint blev det men väldigt mjukt. Tappar man ett knäskydd så blir det ett märke.

Skurning pågår! Golvet kommer bara att bli finare och finare med åren.

När golvet är så känsligt bör man behandla det på något sätt. Inte med färg, i alla fall inte nu, och absolut inte med lack. Linoljesåpade golv är ingen ”behandling” men ju mer man skurar desto hårdare blir ytan. Och därmed skyddas det från fläckar. Så fram med hink, skurborste och linoljesåpa. Jag blev Ernst Kirchsteiger för en stund, utan strumpor och med uppvikta byxor. Det blir ju rätt blött så därför är barfotadans bäst. Dock blev det inga kända Ernst-citat som ”Jag har mött libbstickor som tittat mig i ögonen”, vad nu det kan betyda?
Eftersom golvet var nyslipat hällde jag i lite extra linoljesåpa för att ”feta” till det.  Och ”näsryggen reste sig som gotisk katedral” för att citera en annan TV4-profil. Doften av nyskurat golv går inte av för hackor!
Under tiden som golvet torkade åkte vi tillbaka till stan för att hämta vatten till muraren. 80 liter behövde han. När vi kom tillbaka klädde vi det ömtåliga golvet med ny papp och la ut masonitskivor.
Nu kan muraren sprida tegelstenar omkring sig om han vill.
/Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket, linolja, verktyg. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Slipat och slätt

 1. Det kommer att bli så fint golvet!!!

 2. Cecilia skriver:

  Man får såpskura bra många gånger innan såpan har någon som helst effekt, såväl smuts- som utseendemässigt. Våra nya golv har trots intensiv fetskurning inte fått ngt skydd alls vad det verkar, smutsen går rakt in. Ffa i köket där det ju stökas en del.

  Men det var väl för att vi inte använde Gysinges linoljesåpa. Va korkad jag är!

 3. Stina skriver:

  Lilla Kråkslottet: Tack! Det tror vi också!

  Cecilia: Jo, det kan ta flera år innan golvet blir tåligt. Fram tills dess blir det trasmattor på! Om vi inte bestämmer oss för att måla det…
  Och du, vi använde heller inte Gysinges såpa. Vi köpte vår på Ovolin i Örebro. 🙂

 4. Smultronbo skriver:

  Härligt med nyslipat golv och doften av nysåpade golv 🙂

  Ett litet tips!:-)
  Tänk på att golvet ofta mörknar ganska fort i början, så lägger ni på trasmattor så finns chansen att ni får färgskiftningar. Rulla ihop mattorna när ni inte är där så minskar ni chansen för skiftningar.

  Ha en toppenhelg!
  Camilla

 5. Stina skriver:

  Camilla: Det hade vi inte tänkt på! Tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s