Torprakt

Det här börjar bli en tjatig bildvy. Vi lovar att jobba mer med nästa illustration – kanske.

Utrymmet mellan murstocken och taket i köket är lite ojämnt. Och fönstren linjerar inte. Därför känns det lite fånigt att jaga millimeterräta vinklar när trossbotten ska byggas. Stocken som ska utgöra den nya bärlinan har vi fått i våg. Och den ligger i sin tur exakt enligt vattenpasset mot sin granne. Men sen…
Luftbubblan i glaset på passet nuddar knappt mittenmarkeringen. Hmm, good enough! Den närheten har vi valt att kalla för torprakt. Vilket betyder att det är rakt för att vara ett torp. Ett bra uttryck när man försöker sammanfoga gammalt med nytt och måtten blir lite därefter. Ingen kommer att märka att vårt nya golv inte är exakt i våg utan bara – torprakt.
Nu är de flesta av golvreglarna på plats. Det som saknas är en golvbjälke och lite pusseljobb utefter kanterna som vi inte fick klart eftersom brädorna tog slut. Man ska alltid köpa för mycket och sen lämna tillbaka det som blir över, har snickarsvärsonen lärt oss. Utan att vi lyssnat.

Runt murstocken har vi funderat på att gjuta ut en klack för att få mustätt. Mot ytterväggen får vi figursåga kantbrädorna efter stenarna som syllen ligger på och sen dreva ordentligt med lindrev.
Den murkna innerväggen mellan köket och farstun har vi också lagat med en ny halvstock i botten och ett ramverk med linisolering. Den gamla delen över skadan ska vi också lindreva innan den nya panelen spikas på.
Men först ska stommen till trossbotten bli klar. Det lär ta minst en dag till. Sen ska lecakulorna hällas ut och krattas till så att vi får en bra markisolering.
Men det är ingen ko på isen. I samtal med hyvleriet idag har vi precis fått veta att vi kommer att få vänta ytterligare tre veckor på golvet. Trägubben lät lite förvånad när vi kvittrande svarade att det var helt okej. Nästan bra faktiskt.
Han hade nog förväntat sig en surare kund.
/Micke

Lägg märke till nytillskottet i vår maskinpark. En urstark 18 volts skruvdragare från Ryobi. Med en uppladdningstid på bara 45 minuter. Vad ska man nu skylla på nu när man börjar bli trött och vill lägga av?


Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket, trossbotten, verktyg. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Torprakt

  1. Viola_T skriver:

    Beundransvärt så bra ni jobbar på. Blogginlägget om makadam var tungt.

    Torprakt var ett nytänkande ord. kanöverföras direkt på bondgårdsrakt 😉

  2. Anna skriver:

    Usch, vad jag känner igen mig. Det är lätt att glömma hur ryggen värkte när jorden under vårt köksgolv skulle fraktas bort, de ruttna bärlinorna, makadameländet… berget som stack opp… hos oss hade dom kört med stampat jordgolv i stället, var nog en bättre lösning på flödena utefter berget.
    Vi var iaf utan kök i två år (fast vi bor ju inte där för jämnan, så man ska väl inte pipa så mkt).
    Men nu är det klart! Och grönt är det!
    Titta själv – http://www.bodanorregard.blogspot.com
    För oss går det inte så fort som för er, ska bli kul att följa.

  3. Daniel Aas skriver:

    Hejsan!
    Underbart att se det finns fler som mig själv som älskar gamla hus.
    Men jag måste fråga om du lagt någon syllpapp eller björknäver mellan bärlinorna och stenarna dom ligger på? Jag kan inte se det på bilderna. Det skyddar nämligen mot fukt och kondens som kan sugas upp i bjälkarna.
    Mvh Daniel Aas

  4. Micke skriver:

    Viola: Kärt barn har många namn. Även okära tydligen. Hahaha!
    Cegor:Vilken fin blogg ni har! Den fick bli vår kvällslektyr igår. Vi blev både imponerade och inspirerade av ert kök.
    Daniel: Jodå, vi har lagt syllpapp under alla bärlinor. Trots att det inte fanns tillstymmelse till vare sig papp eller näver tidigare. Inte ens under syllen, men den verkar ha klarat sig bra ändå.
    /Micke o Stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s