Fasaddrömmar

Vita knutar eller ej? Det är frågan.

Ja, jag vet att det är eoner kvar till sommaren. Och jag vet att vi har ett mastodontprojekt med köket framför oss. Men ändå måste jag få längta framåt lite. Vi sliter med insidan av torpet. Rum för rum. Och det blir fint. Men för alla som går, åker, eller rider förbi torpet ser det ut precis som det alltid gjort. Lite trött, nött och mörkrött. Nu tänker ni; Men hallå, ni har ju lagt nytt tak och renoverat fönstren. Det syns väl utifrån? Inte om man kisar eller har dålig syn, är vårt svar.
Så till sommaren har vi bestämt oss för att måla om. Och vi kommer att använda falu ljusröd – utan linolja. Frågan är bara om det fungerar att måla ljusröd falufärg över en gammal mörkröd? Blir det ljusrött då? Eller måste man måla flera gånger för att det ska bli just ljust?
Sen är frågan om vi ska behålla de vita knutarna. Det är inga riktiga knutbrädor. Man har bara målat hörnbrädorna med vit färg. Det borde väl betyda att hela huset egentligen ska vara helrött. Eller?
Men vita knutar kan man inte bara måla över med falufärg. Färgen kommer inte att fästa. I så fall måste vi byta ut brädorna mot nya. Eller tokskrapa.
Mutar vi släkten och våra vänner med svalkande dryck (läs öl) och god mat (läs korv) kanske vi får hjälp med målningen. Fyra piassavakvastar och ett gäng penslar per sida och gäng. Då borde vi hinna måla hela huset på en dag.
Tur att det bara är ett torp och ingen herrgård.
/Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i exteriör, fasad, färg. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Fasaddrömmar

 1. Sara skriver:

  Jag ställer mig samma frågor…;-)

 2. Sara skriver:

  PS: ett tips är att se om ni kan lossa och vända på hörnbrädorna…

 3. Stina skriver:

  Smart! Det har vi inte tänkt på! 🙂

 4. Giraphen skriver:

  Jag har läst någonstans att man ska spola av huset när man har borstat det för att få bort de dammiga resterna, annars kan de lösa upp sig i den nya färgen och då får man ett flammigt hus. I alla fall om man byter till en ljusare nyans. Vi ska göra samma sak så jag följer er noga om ni hinner måla innan vi gör det så jag får se hur det blir om ni hinner måla före oss.

 5. Fd hyresgäst av torpet skriver:

  Tycker absolut ni ska måla helrött utan vita knutar, det måste vara originalet. Vita knutar var väl en mordenisering har jag förstått. Är mäkta imponerad av ert ”projekt”. Jag vet att det var massor av arbete med detta underbara torp.

 6. Stina skriver:

  Precis! Det blir får bli helrött. Och eftersom Falu rödfärg inte biter på annan slags färg får vi byta ut knutbrädorna. Men det gör vi så gärna. Det kanske är du som målat dem? Hahaha!
  Jättekul när gamla torpare hör av sig!
  Och visst har du rätt, det är mycket arbete, men väldigt roligt på samma gång. Lite som att ha en vuxenkoja.
  /stina

 7. Fd hyresgäst av torpet skriver:

  Jag kommer förbi någon gång i vår- sommar om det är ok, vi har sommarstuga i närheten, det kanske Tina har berättat….

 8. Erik L skriver:

  Hej, väldigt fint torp ni har! Jag har oxå ett torp (mycket litet) från sent 1800, det var dystert mörkrött, vi borstade fasaden, målade det med faluljus utan linolja, ett lager räckte, blev väldigt fint. Tycker jag.

 9. Micke skriver:

  Erik L: Hej Erik!
  Då är nog ditt torp lika litet som vårat. Men också väldigt behändigt när fakturorna från byggfirman landar i brevlådan. Det är inga stora mängder av material vi behöv till de olika renoveringarna.
  Ja, vi har också förstått att färgen får en ljusare lysters om man väljare Falu rödfärg utan linolja. Men vi har också förstått att den kritar rysligt mycket. Nu hade vi i och för sig inte tänkt att gnida oss mot fasade men man vet ju aldrig. Intressant att ni tyckte att det räckte med ett lager. Det löser en del tidsproblem för oss. Vem sa att det var rogivande med torp, ha ha ha.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s