Udda murstock

I helgen när jag besökte mina föräldrar i Dalsland tog jag som vanligt en promenad runt tjärnet. Vid en grusväg i en korsning har det alltid legat ett gammalt torp. Senast jag såg det hade delar av taket rasat in. Nu var det borta! Bara murstocken fanns kvar.
Nyfiken som jag är gick jag närmare för att se hur den var byggd. Och konstigt nog var den gjord av skiffer. Jag som trodde att man alltid använt sig av tegel eller vanlig sten? En förklaring kan vara att det finns mycket skiffer i Dalsland och att man därför tog vad som fanns i närheten.
Är det någon annan som sett den här typen av murstock?
/Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, murstock. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Udda murstock

 1. Sara skriver:

  Suggestiva bilder! Spännande material!

 2. Viola_T skriver:

  Nej, att ha fått se en sådan murstock har inte förunnats mej. Är stocken i bruk är den väl vitputsad dessutom.

  Skifferskorstenar har jag sett förstås…
  Så värdefull en sådan här konstruktion egentligen är. Man tog ju, precis som du säger, det lokala material som fanns till hands och som då var billigast. Jag har sett en jordkällare med skiffertak i Dalsland, källaren tillhörande en liten stuga. Utomordentligt dyrt om det skulle ha legat på ett jordkällartak någon annanstans. Bilderna ser verkligen speciella ut,va bra att murstocken har dokumenterats.
  Och utomlands har jag sett murstockar av lokal sten – jag bara älskar dessa lokala allmogekonstruktioner!

 3. Lotten skriver:

  Ingen aning du, men bilderna var fantastiska!

 4. Ankan skriver:

  Men vad häftigt! En gammal murstock som står i skogen…Tänk återuppbygga det gamla torpet kring den….
  Ni undrade om vårt kilsågade golv, vi köpte det av CK Timmerhus i Möklinta, västmanland. Timmermannen heter Kent och är en riktigt bra hantverkare. Jag tror också att han har golv som specialitet.Beror kanske på i vilka trakter ni har ert hus. Se byggnadsvårdslänkarna på Elins stuga. Men jag tror att CK Timmerhus bygger i hela landet och att de även tar beställnigar i hela landet.
  Lycka till!

 5. Peo skriver:

  Det där är ifrån Brudvägen som den kallas ifrån forna dagar..Brudparet blev rånade och bragdes om livet just där vid det torpet – snyggt arbete är de i vart fall med murstocken i skiffer

  • torpetberget skriver:

   Tänker du på Brudfjället mellan Tisselskog och Upperud? Torpruinen som jag skriver om här ligger i Edsleskog. Jag tror stället heter Flaten. Men det finns nog många sådana murstockar i Dalsland eftersom landskapet är rikt på skiffer. /Stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s