Återtåget

Vad är några hungriga skalbaggslarver mot vårens första blommor? Inget!

Och vad är några småkryp i närkontakt med Boracol? Döda!
Nu har depressionen släppt sitt grepp och vi har insett att de första tankarna om att bränna ner hela huset var aningen överilade. Skadan sitter under ett av fönstren. På en skuggsida. Under en stor, alldeles för stor, gran. Detta tillsammans stavas – fukt. Fuktigt mjukt timmer är som en insektsmagnet. Så till helgen ska vi lätta på presenningen igen. Jag känner mig övertygad om att vi kommer att upptäcka att problemet inte är så stort. Det var i timrets ytved som larverna hade tuggat sina gångar. Sen hade det blivit stopp i det torrare kärnvirket. På en byggsida på nätet stod det att om skadan sitter på en icke bärande del är det ingen skada. Alltså – ingen skada. Men det ska åtgärdas.
Svägerskans man A hade hyggligheten att ge bort en dödskalleförsedd dunk med Boracol när vi var där i helgen. ”För bekämpning av röta i konstruktionsvirke, svamp och träförstörande insekter i byggnader” står det på produktbladet. Det ska jag pensla på för att förhindra nya angrepp. Sen blir det finsnickeri och lockpanelbygge.

Nu är vi på banan igen.
/m

 

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i exteriör, fasad. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s