Dödsur

Visst låter det skrämmande. Men så kallade man de små kryp som i skydd av papptaket legat och käkat gångar i vårt trätak. Förr brukade man säga att om man la ena örat mot en vägg och hörde ett tickande ljud var det dödsuret man hörde. Tick, tick, tick… Någons dagar var räknade. Det låter lite läskigt. Men egentligen var det bara ljudet av vårt speciella kryp som tuggade i sig träfiber.

Först blev vi livrädda. Inte för dödsuret utan för att vi hört mängder av historier om allehanda djur som lyckats perforera timmerhus till spån. Väl dolda inne i stockarna. Men var det här verkligen någon av dom? Hemma konsulterade vi internet och några av alla de böcker vi köpt. Och efter en evighet av letande, bläddrande och jämförande tror vi oss vara säkra. Gångarna och flyghålen är resultatet av hungriga larver till en – skalbagge. Som egentligen heter strimmig trädgnagare. Populärt kallad trämask. Puh, ingen av gangsterdjuren alltså. Och skadorna ser gamla ut. Förhoppningsvis är matgästerna utflyttade sedan länge.

Nu tycker vi nästan att de ytliga gångarna ger liv åt taket och ser trevliga ut.

/m

Annons

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i djur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s