Kitt is da shit

Nu sitter fönstren på rätt plats igen. Bara två av totalt tio i och för sig. Men resan dit har varit mödosam.

Här kommer en kort beskrivning om mitt lilla fönsterprojekt.

Jag började med att ta bort allt löst kitt med en gammal kniv och en kittkniv. En del satt stenhårt fast, då åkte värmepistolen fram. För att skydda glaset la jag en fuktig duk över. När allt kitt var borta drog jag ut stiften. Därefter var det dags att försiktigt lyfta ur de munblåsta glasen.

Det är klokt att märka rutorna. Jag skrev på maskeringstejp vilka rutor som ska sitta var.

Eftersom gavelkammarens fönster var i mycket dåligt skick försökte jag även få bort så mycket färg som möjligt. Här fick min Black & Decker värmepistol rycka in.

För att fönstren inte ska suga åt sig allt fett från linoljekittet är det klokt att olja in dem med linoloja utspädd med balsamterpentin.

När fönstren torkat målade jag ett första lager med vit linoljefärg, utspädd med 20 procent balsamterpentin. Linoljefärg torkar väldigt lååångsamt. Vänta minst två dagar innan du målar på ett nytt lager.

Sen var det dags att sätta dit rutorna igen. Det gick ju jättebra. Fram till stiften skulle spikas fast. De munblåsta rutorna är extremt sköra. Tre av sex gick sönder. När jag på fem minuter slagit sönder två rutor gick jag in och surade i två veckor. Sedan var det på’t igen! Som tur var hade jag fått några extrarutor av min syster.

Nu gick det betydligt bättre och till slut satt alla rutorna på plats.

Dags att lägga på kitt. Linoljekitt ska knådas, precis som en deg, innan man kan trycka dit det. När det ligger på plats drar man med en kittkniv så att det blir slätt och fint. Sen torkas det i cirka en vecka. På med några lager linoljefärg och sen var det bara att hänga fönstren på plats.

Och fint blev det!

/S

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i fönsterrenovering. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Kitt is da shit

 1. Andrea skriver:

  Hej! Kul att hitta till din blogg! Läste om allt ditt jobb med fönstern.. Ett tips är att låta någon annan göra det. Helt klart värt det tycker jag. 800:- per fönster par har jag fått offert på. Om du inte tycker att det är roligt att renovera fönster? Hus som våra har så mycket annat som böhöver fixas med…

  Hälsning,
  Andrea

 2. Andrea skriver:

  Hmm.. Angav fel bloggadress såg jag just.. 😉 Här kommer den rätta!

  /A

 3. Johan skriver:

  Hej! I recognise your struggles with fönsterrenovering. Especially with removing the kit. I bought 20 windows with old fönsterglass which I had to remove and searched the internet for tips. I found a film at youtube (http://www.youtube.com/watch?v=I1bjOENLTQA) in which they use steam. Tried it myself and it worked perfect. I build a simple steamcabin out of plastic and and plastic pipes, which could hold several windows at a time. It was no problem removing the kit after half an hour in the steamcabin. Only the nails (stift) where hard to remove.

  Lycka till med renoveringen!

  Greetings from a Dutchman trying to renovate a Swedish house.

  Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s